Penktadienis, 19 balandžio, 2024
Straipsniai

2012 metų investicinės įžvalgos

2012 m. ateitis. Daugelis mėgsta paspėlioti, į ką geriausia investuoti ateinančiais metais, ateinantį penkmetį; atspėti rinkos tendencijas. Mes irgi pateiksime savo įžvalgas. Mes neturime tikslo atspėti tiksliai ir tuo didžiuotis. Pasiremdami tuo, kad ką matome šiandien, galime spėti, kas bus rytoj, artimiausiu metu.

Akcijos

Tai populiariausias ir visų labiausiai rekomenduojamas instrumentas šiais metais. Akcijos pigios dabar visame pasaulyje. Todėl savo portfeliuose akcijoms galima skirti labai didelę dalį. Net iki 90%. Įdomiausios tos akcijos, kurios savo kilimą dar tik pradeda. Tai galimybė užsidirbti daugiausiai. Vienos iš tokių akcijų gali būti „žaliosios energetikos“ akcijos. Saulės energetikos bendrovių akcijos, ilgą laiką kritusios, pagaliau gali atsigauti. Įtraukite kelias bendroves į savo portfelį.

PIIGS šalių akcijos dar pernai  buvo nevertinamos ir išsipardavinėjo visi investuotojai. Šiemet mes tikime, kad dėl didelės rizikos šios akcijos gali atnešti ir didelį pelną. Mes įtrauktume kelias Graikijos, Airijos ir Italijos akcijas. Dividendus mokančių bendrovių akcijos visais laikais buvo patraukliausios akcijos. Pernai pastebėjome tendenciją, kad JAV bendrovės, pagerėjus rezultatams, pradeda didinti išmokamus dividendus.

Todėl tokių akcijų privalo turėti kiekvienas investicinis portfelis. Ieškokime gerus dividendus, augančius dividendus mokančių bendrovių. Tradicinis tokių akcijų pavyzdys yra Dow Jones Industrial Average indeksui priklausančios akcijos. Mes nesiūlome pirkti itin aukštus dividendus mokančių bendrovių akcijų. Dividendus geriausia reinvestuoti vėl.

Žaliavos

Populiariausia žaliava yra auksas. Nuo pernai metų pabaigos aukso kaina juda žemyn. Tačiau ši techninė korekcija gali pasibaigti. Aukso paklausa išlieka didelė. Tikime, kad aukso kaina dar kils, bet ne taip sparčiai.Sidabras nenustos traukti investuotojų ir šiais metais.

Manoma, kad agrarinių žaliavų paklausos tendencija bus didėjanti. O pasiūla gali svyruoti priklausomai nuo daugelio faktorių. Tikime, kad daugelių atveju pasiūla nepatenkins paklausos ir kainos kils. Pramoninių metalų kainos kils atsigaunat ekonomikai. Tai reiškia, kad tik drauge su ekonomikos atsigavimu. Ne taip kaip akcijos, kurios pirmos signalizuoja apie atsigavimą arba recesiją.

Obligacijos 2012

Europos problemos parodė, kad vyriausybių vertybiniai popieriai yra rizikingesnis instrumentas nei buvo manoma anksčiau. Graikijos obligacijų investuotojai dabar priversti prisiimti tokius nuostolius, kokie galimi tik akcijose ir išvestiniuose instrumentuose. Tai nematytas dalykas.

Tačiau atkreipkime dėmesį į šių metų Davose vykusioje konferencijoje paminėtą Lietuvą, kaip šalį sėkmingai sprendžiančią savo finansines problemas. Tokių atveju Lietuvos obligacijos gali rasti vietos mūsų portfeliuose. Tačiau jų pajamingumas yra labai mažas, todėl įtraukiam tik mažą dalį.

Labai įdomios korporatyvinės obligacijos. Jų grąžą galima prilyginti grąžai iš akcijų. Besidomintiems tokiomis akcijomis patariame nepirkti bet ko. Čia svarbu rasti tinkamą balansą tarp obligacijų reitingų, bendrovės patikimumo ir rezultatų ir obligacijų palūkanų.

Tokie pagrindiniai instrumentai ir galimos įdomios tendencijos. 2012 metų eigoje gali atsirasti naujų tendencijų. Apie jas būtinai parašysime.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.