Antradienis, 23 balandžio, 2024
Straipsniai

2013 metų investicinės įžvalgos

Akcijos

2013 metų įžvalgos. Praeitais metais siūlėme portfeliuose turėti iki 90% akcijų. Būtumėte nesuklydę. S&P 500 indeksas pabrango +13%, Baltijos šalių akcijos brango dar labiau, OMXB pakilo +19,74%. 2013 metais dar galite didinti akcijų dalį portfelyje. Akcijos kils visame pasaulyje. Investuotojus domins dividendus mokančios akcijos.

„Žaliosios energetikos“ akcijos tikrai sustabdė kritimą ir pradėjo kilimą. Dar turėkime kelias bendroves savo portfeliuose. Geras to įrodymas yra kompanijos SolarCity Corporation IPO NASDAQe gruodžio mėn. 13 d. Akcijos pirmą dieną kilo beveik 50 procentų.

PIIGS šalių akcijos tampė investuotojų nervus visus metus. Tačiau nešė pelnus. Atėnų kompozicinis indeksas pabrango +28%. Mes ir vėl įtrauktume kelias Graikijos, Airijos ir Italijos akcijas. Graikijos finansų ministras Yannis Stournaras teigia, kad Graikijos ekonomika pradės atsigauti 2014 m. Tikrai taip. Kol vieni graikai mitinguoja, kiti darbo vietas kuria patys, pradeda ūkininkauti.

Jie pradės kelti šalies BVP. Atsigavimą akcijų rinkose pamatys visi investuotojai, bet Jūs jau būsite pirmi. Reikėtų nepamiršti ir Lietuvos biržoje (OMXV) kotiruojamų akcijų. Nors analitikai puse lūpų prasitaria, jog yra tikimybė, jog iš biržos gali išeiti dvi stambios kompanijos: TEO ir Apranga, tačiau kol kas tai vertinti reikėtų atsargiai.

Kaip ten bebūtų net ir be šių bendrovių yra įdomių investavimo objektų. Pradedant aritmetiškai per menkai įvertintos Invaldos (turint omeny kompanijos turtą), toliau žvelgiant galima rasti dar bent keletą įdomių bendrovių, kurių veiklos rezultatus galėtų nulemti tam tikri stambūs įvykiai, jeigu viskas vyktų pagal kompanijų numatytus plėtros planus.

Norintiems didesnės kapitalizacijos biržos, galima išmėginti Varšuvoje (WIG) kotiruojamų bendrovių sąrašą. WIG indeksas kilo 18,4 %. Ši birža gali sudominti savo dydžiu ir likvidumu. Vidutinė dienos apyvarta viršija 150 mln. EUR.

Neaplenkime Skandinavijos biržų. Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos biržos

Obligacijos

Europos ir JAV vyriausybių vertybinių popierių pajamingumas bus mažas ir 2013 m. Patrauklios VVP bus tik ilgalaikės obligacijos. Ne trumpiau 10 metų. Korporacinės obligacijos padidins savo paklausą. Pasiūla irgi nemažės. Šitos obligacijos padidins savo dalį fiksuoto pajamingumo nenuosavybės vertybinių popierių rinkoje.

Investuokite tik į aukšto kredito reitingo obligacijas. Tik į investicinį reitingą turinčias kompanijas ir jų obligacijas. Investicinis reitingas žymisi nuo AAA iki BBB. Žemesnis reitingas yra spekuliacinis ir mes nepatariam.

Geras būdas investuoti į korporacijų obligacijas yra per ETFus.

Žaliavos 2013

Auksas 2012 du kartus pasiekė 1 798 USD/oz. Tad pelnų neprigamino. Tačiau vis dar verta turėti aukso portfelyje apsisaugojimui. O sidabro kaina tolydžio mažėjo. Mes manome, kad mažėjimas pasibaigs ir sidabro kaina bus palaikoma pramoninės paklausos.

Jei išsipildys prognozės, kad pasaulinė ekonomika atsigaus 2013 m. antroje pusėje (buvo prognozės, kad ekonomika atsigaus 2011 m. antroje pusėje, 2012 m. antroje pusėje), tai žaliavos dabar nėra gera investicija. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad vario kainos žaliavų rinkoje nuo 2012 m. lapkričio vėl pradėjo kilti.

Nepaisant visų prognozių agrarinių žaliavų paklausos nebuvo 2012 m. ir kainos krito. Todėl 2013 m. žiūrime į tendencijas. Kai kurios agrarinės žaliavos pradėjo kilti jau dabar. Kainas gali kelti didėjantis Kinijos vartojimas, ypač didelis maisto produktų poreikis.

Nekilnojamasis turtas

Nekilnojamojo turto rinka minima kaip atsigaunanti rinka. Pradėkime investuoti į NT. Jei galime skirti daug lėšų, investuojame į NT fondus, kurių vienetais prekiaujama biržoje. „Real estate“ ETFų yra daug. Parašykite mums, mes padėsime išsirinkti geriausius.

Kitos investicijos

Lietuvoje jau veikia aktyvi meno rinka. Dažni meno aukcionai. Investuotojai, net ir smulkūs, investicinius portfelius gali papildyti meno darbais.

In summa

Ir visada būkite pasiruošę netikėtumams. Jie buvo, yra ir bus. 2013 m. bus visko. Valdykite portfelius sumaniai ir atsargiai. Kartai surizikuodami ir daugiau. Didesnė rizika siejama su didesniais pelnais. Linkime, kad 2013 m. būtų lengvi investicijų prasme.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.