Antradienis, 19 kovo, 2024
Straipsniai

2014 m. investicinės įžvalgos

Sulaukėme 2014 m., kurie investuotojams žada būti tokie pat įdomūs, kaip praėjusieji metai. Tikimės, kad šie metai bus mažiau dramatiški. Mes jau žinome, kad FED pradėjo mažinti „kiekybinio palengvinimo“ tempus, tad galim drąsiau prognozuoti rinkų veiksmus.

Akcijos 2014

Tarptautinio valiutų Fondo vadovė Christine Madeleine Odette Lagarde teigia, kad FED „taperingas“ liudija JAV ekonomikos atsigavimą ir TVF padidino JAV ūkio augimo lūkesčius. Todėl mes manome, kad JAV akcijos bus paklausios dar ir šiais metais. Mes nepamirštame, kad korekcijos tikimybė yra labai didelė ir jos jau seniai laukiam. Jei korekcijos nebus iki FED pradės kelti palūkanų normas, tai jas pakėlus, JAV akcijų indeksai tikrai pajudės į apačią. Tokią korekciją mes laikome galimybe pigiai pirkti akcijų arba „akcijų nuolaidomis“.

Pernai akcijos davė gerą grąžą. OMXV indeksas pakilo +20%, OMXB pakilo +11%, S&P500 pakilo +29.60%.

Ir šiais metais akcijų portfelyje galima turėti iki 90%. Kompanijos vis dar žada didėjantį dividendą, nuosavų akcijų supirkimus, o vadinasi, ir augančią grąžą investuotojams. Tai kels akcijas biržoje.

Ieškant kitų, be JAV, regionų akcijoms pirkti, pirmiausia reikėtų paminėti Londono akcijų biržą, Šveicarijos akcijas, Liuksemburgo akcijas, Prancūzijos akcijas, Olandijos akcijas, Japonijos akcijas, Švedijos akcijas, Suomijos akcijas. Su kiek didesne rizika investuotume į Airijos, Pietų Afrikos, Portugalijos (tačiau atkreipkite dėmesį į staigiai kritusį 10 metų trukmės vyriausybės obligacijų pajamingumą, akcijos gali pradėti kilti), Lietuvos-Estijos akcijas. Gal net patraukliai atrodytų Italijos ir Ispanijos. Meksikos ir Malaizijos akcijos.

Vengtume Kipro, Argentinos, Indijos, Tailando akcijų.

Vėl prisimenam  „Žaliosios energetikos“ akcijas. 2013 m. populiarios buvo saulės jėgainių ir su sektoriumi susijusių kompanijų akcijos. Mūsų minėtas Guggenheim Solar ETF vien tik per 2013 m. pakilo +142.07% ir dar mokėjo $0.451 dividendą akcijai. Manome, kad šio ETF akcijas dar verta laikyti.

Atsigaunat vartotojams, patariame rinktis su vartotojų sektoriumi susijusius ETF. Vienas tokių pavyzdžių yra jau mūsų apžvelgtas Market Vectors Gaming ETF. Yra daug kitų panašaus pobūdžio fondų, kurių akcijų galima įsigyti biržose.

Taip pat skaitykite:

Obligacijos

Praeitais metais, kaip sakėme, Europos ir JAV vyriausybių vertybinių popierių pajamingumas buvo mažas, tačiau pradėjo sparčiai kilti. Analitikai tikisi, kad JAV 10 metų trukmės Vyriausybės obligacijos pasieks 3,5% pelningumą. Jau dabar jos buvo pasiekusios 3,02% pajamingumą.

Augantis VVP pajamingumas siūlosi įtraukti obligacijas į portfelius. Tačiau, jei pajamingumas dar augs, tai ateityje gali būti geresnės galimybės pirkti obligacijų pigiau. Obligacijų portfeliams galima dabar nedideliais kiekiais pirkti obligacijas, formuojant didėjančio pajamingumo obligacijų portfelį.

Investuokite tik į aukšto kredito reitingo obligacijas. Tik į investicinį reitingą turinčias kompanijas ir jų obligacijas. Investicinis reitingas žymisi nuo AAA iki BBB. Žemesnis reitingas yra spekuliacinis ir mes nepatariam.

Geras būdas investuoti į korporacijų obligacijas yra per ETFus.

Žaliavos

Kaip ir prognozavome, žaliavos 2013 m. nebuvo gera investicija. Jų kainos praeitais metais tik krito. Tačiau Vario kainos tikrai pradėjo atsigauti 2013 m. viduryje. Nemanome, kad atšokimas trumpalaikis. Tikimybė, kad vario kainos augs ir 2014 m. yra labai didelė.

Auksui, sidabrui ir platinai sekėsi dar blogiau. Dabar matomas tauriųjų metalų kainos atsigavimas. Ir pernai, ir šiemet patariam portfeliuose turėti ką nors iš šių metalų. Jei išsipildys analitikų prognozės, kad auksas dar nukris iki $1 000/Oz ir žemiau per dvejerius-trejerius metus, tai vėl nereikia tauriems metalams skirti didesnės nei 5% portfelio dalies.

2013 metai. agrarinėms žaliavoms buvo pažymėti augančiu derlingumu ir didėjančiais pasėliais. Maisto vartojimo paklausa nesubalansavo rinkos ir agrarinės žaliavos koregavosi. Šiais metais vėl stebim tendencijas. Neabejojame, kad šioje rinkoje matysime didelius svyravimus, tačiau aiškesnė kryptis pasimatys po kainų konsolidacijos.

Nekilnojamasis turtas

Nekilnojamojo turto rinka iš atsigaunančios pernai pasidarė stabilia. Daugelyje Europos regionų, JAV, kitose šalyse kilo NT objektų ir nuomos kainos. Investicijos į NT jau duodą grąžą. Nedidelę, kaip ir priklauso stabiliai rinkai be spekuliantų.

Vertybinių popierių portfelių turėtojai į NT rinką gali investuoti per įvairius fondus, per ETFus, pvz. SPDR Dow Jones REIT ETF. Vietoj nuomos pajamų jūs čia gausite kas ketvirtį mokamą dividendą.

Tačiau su REIT akcijomis ir ETFais atsargiai reiks elgtis. Jei pradės kilti bazinės palūkanų normos JAV ir Europoje, pirmasis į tai sureaguos nekilnojamojo turto sektorius. Brangs skolinimosi kaštai hipotekai ir investiciniams projektams. Akcijų kainos biržose mažės.

Kitos investicijos

Auganti akcijų rinkos alternatyva nebuvo palanki meno, deimantų, numizmatikos, monetų, vyno, kitų kolekcinių objektų rinkoms. Šalia aukso kainų tai atrodo kaip geras ekonomikos atsigavimo indikatorius. Jau turėjote progą pastebėti, kad apie tokias alternatyvias investicijas pradedam kalbėti (nes kyla jų vertė) ir galvoti per krizes. O krizės 2014 m. mes neprognozuojam.

In summa

Netikėtumų arba lig šiol mus visą laiką persekiojusio neapibrėžtumo rinkose turėtų gerokai sumažėti. Tačiau būkite pasiruošę viskam. Tai pagrindinė investuotojo taisyklė: neprarasti kapitalo. Visos kitos taisyklės – prisiminti šią vienintelę taisyklę. Linkime, kad 2014 m. būtų lengvi investicijų prasme.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.