Šeštadienis, 20 balandžio, 2024
Straipsniai

2015 m. investicinės įžvalgos

Prieš pradedant prognozuoti 2015 metus, apžvelkime mūsų prognozes praėjusiems metams. Metai buvo tikrai įdomūs. Vilniaus biržoje investuotojus šaltas lietus vėsino kovo ir rugpjūčio mėnesiais. Po pastarosios korekcijos Vilniaus biržos akcijos taip ir nesugebėjo atsigauti.

Iš viso per visus 2014 m. OMX Vilnius indeksas pakilo +7,31%. 2013 m. buvo +20%. Visų trijų biržų akcijų kapitalizacija pakilo +2,73%.,

Europos periferijų keliamos grėsmės pasitraukė į antrą planą. Tik metų pabaigoje vėl iškilo „Grexit“ grėsmė. Europoje, eurozonoje 2015 m. prasideda vėl taip pat. Trūkt už vadžių-vėl iš pradžių. Tik šį kartą ir Lietuva priklauso klubui. Dar pasižiūrėsime, kaip čia seksis.

JAV FED tikrai nutraukė „kiekybinį palengvinimą“, o ECB jį pradėjo. Europa čiuožia žemyn, JAV – aukštyn.

2014 m. nesulaukėme iš FED žinių apie bazinių palūkanų kėlimą. Labai jų lauksime šiais metais. Pats palūkanų kėlimas gali būti akcijų korekcijos priežastis. Tačiau tai liudija apie JAV ekonomikos stiprumą ir todėl korekcija nebus didelė.

Akcijų rinka

JAV akcijos investuotojus stipriau išgąsdino tik rugsėjo mėn. Tada S&P 500 indeksas krito -9.84%. O per visus 2014 m. pakilo +11.39%. 2013 m. kilimas buvo +29.60%. Nesuklydome, kad JAV akcijos bus paklausios.

Kaip matome 2014 m. akcijų kilimo tempas sumažėjo. Tikrai buvo laukiama didesnės korekcijos. Ir jos tikimybė 2015 m. padidėja dar labiau.

2015 m. pabaigoje galime pamatyti akcijų indeksų kilimą, tačiau jis dėl korekcijos gali būti labai mažas.

Akcijų biržų korekciją laikome kaip galimybę įsigyti norimų kompanijų akcijų su didesne nuolaida.

Investicija į Londono biržos akcijas pernai nebuvo pati geriausia. FTSE indeksas per 2014 metus krito -2,71%. Nesisekė ir Paryžiaus (-0,54%) akcijoms. Užtat gerai sekėsi Šveicarijos (+9,51%), Liuksemburgo (+5,11%), Olandijos (+5.64%), Japonijos (+7,12%), Švedijos (+9,87%), Airijos (+16.83%), Suomijos (+5.75%) akcijoms.

Nerekomendavome pirkti Portugalijos akcijų (-26.83%).

Šiemet rekomenduojame laikytis arčiau išsivysčiusių rinkų ir laikytis toliau nuo politiškai ir ekonomiškai nestabilių valstybių akcijų biržų. To priežastis labai paprasta.

Taip pat skaitykite:

Rizikingos rinkos visų biržų korekcijos metu kris labiausiai ir atsigaus vėliausiai. O tos akcijų biržos, kurios turi didelį likvidumą ir jose kotiruojasi Blue Chip kompanijos, krenta mažiau ir atsigauna greičiau.

Investicijos į Saulės energijos vertybinius popierius pavedė. Guggenheim Solar ETF krito -3.16%, nors užpernai kilo +142.07%. Abiejų metų vidutinis metinis augimas yra 49% plius dividendas.

Mažėjant iškastinės energetikos kainoms, alternatyvios energetikos vertybiniai popieriai jau ne tokie patrauklūs. Pirkti, tikriausiai, dabar neverta. O prieš nusprendžiant parduoti, reikia pasižiūrėti, kokius dividendus fondai žada mokėti šiais metais.

Vartojimo sektorius gali išlikti patraukliausias, bent tol, kol neprasidės akcijų korekcija biržose. Deja, to negalima pasakyti apie žaidimų sektoriaus akcijas.

Pramonės sektorius gali pasidaryti pelningas dėl sumažėjusių žaliavų kainų. Čia galima rasti sezoninių perliukų. Kad ir automobilių pramonė.

Kadangi visos vyriausybės per pasaulinę finansų krizę puolė gelbėti finansinį sektorių, tai daugelyje šalių bankai ir kitos finansų kompanijos yra jau išsivaliusios ir labai patrauklios investuotojams. Ieškome, ką dar galima pigiai nusipirkti.

Daug analitikų sutaria, kad 2015 m. jau nereikia didinti akcijų kiekio portfelyje. Gal būt jau galima ir mažinti. Tiesa, greitai pamatysime JAV kompanijų metinius rezultatus. Iš jų bus aiškiau ar dar galima tikėtis tokio akcijų augimo, koks buvo 2014 m.

Obligacijų rinka

Analitikai apsigavo, paskaičiavę, kad JAV 10 metų trukmės Vyriausybės obligacijos pasieks +3,5% pelningumą.  Deja, obligacijų pajamingumas mažėjo visus metus. Ir pasiekė +2.103% pajamingumą. O tendencija dar labiau kristi lieka labai aukšta.

Vokietijos 10 metų trukmės Vyriausybės obligacijų pajamingumas sumažėjo net iki +0,89%.

2014 m. buvo geri obligacijų investuotojams, ypač tiems, kurie laikosi kapitalo prieaugio strategijos.

2015 m. jau tokios grąžos sunku sulaukti. Tačiau juk gali atsitikti ir taip, kad 10 metų ar kitos trukmės, didenės nei 2 metai, obligacijos pasieks neigiamą pajamingumą ir toliau džiugins obligacijų turėtojus.

Žinoma, kažkaip nesitiki, kad 5 ar 10 metų trukmės obligacijos pasieks neigiamą pajamingumą antrinėje rinkoje, bet juk su Vokietijos ir Šveicarijos 2 metų trukmės obligacijomis taip jau atsitiko. Tai kodėl gi tas negali atsitikti ir su ilgesnio periodo VVP?

Didesnė tikimybė, kad obligacijų pajamingumas nustos kristi ir vėl pradės augti. Tai gali būti geresnė galimybė pirkti obligacijas pigiau. Obligacijų portfeliams galima bus nedideliais kiekiais pirkti obligacijas, formuojant didėjančio pajamingumo obligacijų portfelį.

Korporatyvinės obligacijos išliks labai patraukliu investiciniu instrumentu. JAV ir Europos korporacijos aktyviai naudoja obligacijas veiklai finansuoti. Jų pajamingumas yra labai aukštas, palyginus su VVP. Ir pasirinkimas čia labai didelis. Rekomenduojame JAV ir JK korporacijų, geriausia stiprių kompanijų, obligacijas jūsų portfeliui.

Primename, investuokite tik į aukšto kredito reitingo obligacijas. Tik į investicinį reitingą turinčias kompanijas ir jų obligacijas. Investicinis reitingas žymisi nuo AAA iki BBB. Žemesnis reitingas yra spekuliacinis ir mes nepatariam.

Geras būdas investuoti į korporacijų obligacijas yra per ETFus.

Žaliavų rinka

Deja, žaliavų atsigavimas 2014 m. pradžioje buvo trumpalaikis. Iki metų pabaigos metalų ir energijos kainos krito. Ir didelė tikimybė, kad kainų kritimas tęsis ir šiais metais.

Kilo grūdinių kultūrų kainos. Jos kils ir 2015 metais. Drąsiai į jas investuojam.

Auksas dar nepasiekė analitikų prognozuotos $1 000/Oz kainos. Bet gali dar pasiekti. Auksą ir sidabrą verta pirkti, tačiau kaip ir pernai, taip ir šiemet nereikia žaliavų turėti daugiau 5% portfelio dalies. Ir tik kainoms pradėjus kilti, didinti ir dalį portfelyje.

Nekilnojamasis turtas

Apie nekilnojamojo turto rinką ir šiandien galima rašyti, ką rašėme prieš metus:

„Nekilnojamojo turto rinka iš atsigaunančios pernai pasidarė stabilia. Daugelyje Europos regionų, JAV, kitose šalyse kilo NT objektų ir nuomos kainos. Investicijos į NT jau duodą grąžą. Nedidelę, kaip ir priklauso stabiliai rinkai be spekuliantų.“

Investuojantys į nekilnojamą turtą tikrai jau randa patrauklių objektų tiek kainos, tiek nuomos pajamų atžvilgiu. Tik įvertinam skolos kainos ir mokesčių kaštus prieš darydami sandorius.

Vertybinių popierių portfelių turėtojai į NT rinką gali investuoti per įvairius fondus, per ETFus, pvz. SPDR Dow Jones REIT ETF. Vietoj nuomos pajamų jūs čia gausite kas ketvirtį mokamą dividendą.

Kitos investicijos

2014 m., kaip ir 2013 m., buvo liūdni vyno ir deimantų investuotojams. Kainos krito. Vyno rinkos ekspertai tikėjosi, kad Liv-ex 100 indeksas augs apie 10%. Vietoj to jis krito -7.3%.

Deimantų indeksas krito tokiu pačiu tempu.

Ir 2015 m. mes nesitikime kainų augimo šiose rinkose. To kilimo ir negali būti. Juk tai „altenatyvi rinka“. Supraskime, alternatyvi kitoms kapitalo klasėms.

Todėl vynas ir deimantai krito, nes buvo geros grąžos akcijų ir fiksuoto pajamingumo rinkose. Investuotojams nebuvo reikalo ieškoti kur dar reikia įdarbinti pinigus. Alternatyvus investavimas patrauklus pasidaro tada, kai matosi akcijų kainų ir kitų instrumentų kainų burbulas.

Kaip taisyklė, vyno ir deimantų kainas kelia tie investuotojai, kurie pinigus išvedinėja iš akcijų ir obligacijų, kaip priemonė ne tik apsaugoti uždirbtą kapitalą, bet jį dar padidinti. Tokiu būdu investuotojai patys ir sukelia, sakysim, deimantų ar net aukso, kainas.

Dabar dar nėra kam kelti alternatyvių investicijų kainų. Akcijos ir obligacijos siūlo ir dar kurį laiką siūlys geras grąžas, kad nereikės ieškoti kitų instrumentų, kur čia dar uždirbus.

Ir svarbiausias momentas yra tas, kad meno, deimantų, numizmatikos, monetų, vyno, kitų kolekcinių objektų rinkos yra nišinės ir nelikvidžios. Spekuliantams nelabai tinkamos. Įėjęs į tokias rinkas, taip greitai iš jų neišeisi.

Tačiau stebim, perkam, laikom ilgus metus.

In summa

Kas įdomiausia, 2014 m. buvo labai geri makroekonomine prasme. Sulaukėme daugiau gerų naujienų negu blogų. Korekcijas įvedė geopolitinė situacija. Jos poveikį mes matysime ir 2015 m.

Kurdami ir keisdami savo investicinį portfelį būtinai atsižvelkite į sankcijų Rusijai ir Rusijos Europai poveikį būsimiems korporacijų pelnams.

Iš to išeidami, galite prognozuoti kaip ir kada bus padidintos palūkanų normos eurozonoje.

Būkite pasiruošę viskam. Pagrindinė investuotojo taisyklė: neprarasti kapitalo. Visos kitos taisyklės – prisiminti šią vienintelę taisyklę. Linkime, kad 2015 m. būtų lengvi investicijų prasme.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.